RAMAZAN


Ramazan, yanma, yoğun ısı ve kuraklık anlamına gelen ve arapça bir kelime olan Ramida veya ar- Ramad’ dan gelmektedir. Bazılarına göre Ramazanın Ramida kökenli olması, Ramazan ayında işlenen hayır , yaplıan iyilikler ve tutulan oruçun, bizleri günahlarımızdan arındığının simgesidir. 

Ramazan ayı İslami takvimin dokuzuncu ayıdır ve her yil 11 ya da 12 gün geriler , 35 yılda tekrar tamamlanır.

Ilk yemek sahurda şafaktan önce, mümkünse olabildiği kadar geç yenir. Gün batımında da iftarla oruç acılır. Ramazan ayında , oruç tutan ve Dukan Diyeti yapanlar için önerim, saf protein günü yapmamaları, tüm ayı protein sebze olarak devam etmeleridir.

Ayrıca bir avuç içi kadar pide , bir tek hurma , ve küçük bir avuç zeytin de tüketebilirler.

İftarda yavaş yavaş yemek yemek , sıvı ile yemeğe başlamak önemlidir. 

İki yemek arası da, bol su tüketmelidir.

Cezayir doğumlu olduğumu belki biliyorsunuz. 
Çoçukluk anılarımdan, çok sevdiğim iki ramazan yemeğini size örnek olarak yolluyorum. 
Bizi takip edin, daha farklı önerilerimiz de olacak.

AFIYET OLSUN


SEBZELI TAVUK ÇORBASI ARAPÇASI HARIRA (PS)



- 2 büyük tavuk butu
- 2 havuç
- 2 kabak
- 2 soğan
- 1 kereviz sapı
- 1 demet taze kişniş
- 2 kaşık iyi domates salçası
- 2 kaşık mısır nişastası
- Tuz - Karabiber
- 2 çubuk tarçın
- 1 poşet safran
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tutam zencefil, 1 tatlı kaşığı acısız kırmızı biber 

Bir tencerede, tavuk parçaları ile soğani karıştırın , daha sonra biber ve tuz ekleyin. Su ilave edin(1.5 litre) , daha sonra havuç, kabak, kereviz, yarım demet kişnişin tümünü küp halinde doğruyarak ekleyin.
Safran ve bir miktar su ile seyreltilmiş domates salçasını ekleyin. Baharatları, 2 çubuk tarçını ekleyin ve tencerenin ağzını kapatın ve kaynamaya başladıkdan sonra 40 dakika pişirin.
Piştikden sonra tavuk butlarını ve tarçın çubuklarını içinden çıkarın ve karışımı mixerden geçirin.
Mısır nişastasını soğuk su içinde karıştırıp, bu karışıma katın. 5dk kaynatın
Tavuğun etini didikleyerek çorbanın içine ekleyin.

Tencerenin altının tutmaması için 5 dakika karıştırın, altını kapatın
Üzerine de kişnişle süsleyip servis yapin.
Çorbanız hazır.

DUKAN ÇORBA 





- 1 soğan
- 1 adet havuç
- ½ kabak
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- Yulaf kepeği 2 yemek kaşığı
- Istediğiniz gibi parça Et ya da tavuk
- Kişniş
- Domates salçası 1 küçük kutu ya da 1 yemek kaşığı
- Biraz nane - Tuz - karabiber – kimyon

Soğanı soyun ince şeritler halinde kesin.
Havuçları küp halinde kesin, 1/2 kabağı da kesip ekleyin.
Bir tencerede soğanları pişirin , havuç ile kabaklari ilave edin , eti de ekliyerek tavanın kapağını kapatın.
Suyuda ilave edin (1litre) ve domates salçasını ekleyin.
Yulaf kepeği ve mısır nişastasını da katin.
Tuz, biber, kimyon ve kişniş ekleyin ve 1:30 saat pişirin.
Pişirme sonunda, biraz nane ekleyin. Sıcak olarak yiyin.